Журналістика в облозі

NTB/AP Photo/Dmytro Kumaka/Medier24

2022-03-04. Норвезькі медіаорганізації засуджують придушення вільних медіа та напади на журналістів і незалежну пресу у зв’язку з війною Росії в Україні.

Минув тиждень, як ми прокинулися від новини про жорстоку війну на європейському континенті. Розповіді очевидців із зон бойових дій – як задокументовані, так і розповсюджені у вільних медіа – показують, наскільки важлива незалежна журналістика у воєнний час.

Ми також стали свідками незліченних спроб заткнути рот, заблокувати та обмежити вільні, незалежні медіа у висвітленні того, що відбувається в Україні та Росії, що ми рішуче засуджуємо. Свобода преси в Росії різко знижувалася протягом багатьох років. У 2021 році країна зайняла 150-е місце зі 180 в індексі свободи преси «Репортерів без кордонів». Зараз ситуація набагато складніша. Незалежні медіа розглядаються як потенційні вороги держави.

Російський медіарегулятор “Роскомнагляд” у четвер минулого тижня випустив “нагадування” ЗМІ країни про наслідки поширення “завідомо неправдивої інформації”. Державні ЗМІ ретельно дотримуються директиви, називаючи вторгнення в Україну «спецоперацією», а не війною, нападом чи вторгненням. Російська Дума збирається ухвалити закон, який може дати журналістам до 15 років позбавлення волі за публікацію інформації про вторгнення Росії в Україну.

Попередження Роскомнагляду було спрямоване на ряд медіа, таких як «Новая газета», «Ехо Москви», «ІноСМІ», «Медіазона», «Нові часи», «Дождь», «Свободная преса», «Журналист» і «Леніздат». Деякі з них заблоковані, наприклад, «Дождь» і «Ехо Москви». Останній — це радіоканал, який був створений після розпаду Радянського Союзу і був символом нововіднайденої свободи слова. Зараз цей бізнес закрили через блокаду.

Протягом кількох років Норвегія серед лідерів в індексі свободи преси. Ми несемо особливу відповідальність за підтримку наших колег і засудження жорстоких нападів на свободу преси, які ми спостерігали останніми днями. Від імені норвезьких журналістів, редакторів та медіа-видавництв ми хочемо висловити нашу підтримку та солідарність з нашими колегами в Україні та Росії. Настав час підтримати як небагатьох незалежних ЗМІ в Росії, так і всіх журналістів, які працюють і живуть в Україні. Норвезькі прес-організації об’єдналися на знак протесту проти затикання рота журналістиці.

Кожне цивілізоване суспільство потребує вільної та незалежної преси, як вільна преса потребує вільного суспільства. Навіть ті, хто при владі в Кремлі, повинні знати, що відбувається в їхній власній країні.

Цензура або виключення в будь-якій формі ніколи не можуть бути рішенням.

Чи можемо ми зробити більше за нинішньої ситуації? Ми всі досліджуємо те, що може бути практично можливим. Наразі важко зібрати як гроші, так і інші внески. Тому на даний момент ми вирішили в основному спрямовувати підтримку – як практичну, так і фінансову – через наші відповідні міжнародні організації преси. В основному це стосується IPI (Міжнародний інститут преси), EFJ (Європейська федерація журналістів) і WAN-IFRA (Всесвітня асоціація видавців новин).

Norsk Journalistlag має кілька проектів безпеки для України, які проходять через EFJ, і ви можете зробити свій внесок у це напряму. Вони також дали поради журналістам, які працюють в Україні. Norsk Redaktørforening виступила з ініціативою координувати контакти між редакціями з журналістами, які перебувають в Україні або поблизу зон бойових дій. MBL разом із видавничими організаціями скандинавських країн розпочали акцію з метою надати пряму підтримку українській вільній пресі. Мета полягає в тому, щоб українські ЗМІ могли продовжувати надавати новини громадянам України та решті світу.

Ми також хочемо активного внеску щодо того, що ще ми можемо зробити. Не соромтеся зв’язатися з будь-яким із нас, хто стоїть за зверненням, щоб надати інформацію.

Dag Idar Tryggestad, Norsk Journalistlag (Norwegian Union of Journalists)

Reidun Kjelling Nybø, Norsk Redaktørforening (Association of Norwegian Editors)

Randi S. Øgrey, Mediebedriftenes Landsforening (Norwegian Media Businesses’ Association)

Per Brikt Olsen, Fagpressen (Norwegian Specialised Press Association)

Tomas Bruvik, Landslaget for lokalaviser (The National Association of Local Newspapers)

Pål Lomeland, Norsk Lokalradioforbund (The Norwegian Local Radio Association)

Elin Floberghagen, Norsk Presseforbund (The Norwegian Press Association)


Authored by the Norwegian Media Businesses’ Association, Mediebedriftenes Landsforening.